Moştenitorii lui Mihail Sadoveanu au păstrat un număr mare de manuscrise inedite ale scriitorului: însemnări de jurnal, texte memorialistice, impresii de călătorie, reflecţii privind propria-i operă, schiţe de proiecte literare, documentări, note de lectură şi altele. Cele mai multe dintre preţioasele documente au fost arhivate de Valeria, a doua soţie a lui Sadoveanu, şi de fratele acesteia, Constantin Mitru, secretarul personal al scriitorului. Cei doi i-au încredinţat fondul de texte inedite, spre a fi editate, criticului şi istoricului literar Constantin Ciopraga, unul dintre cei mai reputaţi biografi şi exegeţi ai lui Sadoveanu. Domnia sa le-a reunit şi ordonat într-un volum de peste 600 de pagini, cuprinzând toate textele inedite rămase de la autorul Crengii de aur, însoţindu-l de un amplu studiu introductiv şi redactând notele de subsol. Cartea îşi aşteaptă editorul, mai bine zis banii necesari tipăririi ei. Până atunci, l-am rugat pe academicianul Constantin Ciopraga să ne ofere câteva detalii privind volumul pe care l-a intitulat: Sadoveanu - pagini de jurnal şi documente şi care - ne spune domnia sa - conţine ,un valoros material de istorie literară ce contrazice multe dintre lucrurile pe care le ştim despre scriitorul Sadoveanu".
- Domnule profesor, putem considera ceea ce vom citi pentru prima oară în volumul pe care l-aţi pregătit că este un jurnal al lui Sadoveanu?
- Autorul Baltagului nu a ţinut un jurnal propriu-zis - în genul unui Rebreanu. însemnările sale au, mai totdeauna, caracter ocazional: impresii de călătorie, dezvăluiri de atelier, proiecte literare (adesea concise), relatări de la Academie ori din alte medii. Notaţiile din perioada ce se întinde de la 1906 până în 1944 - în creion sau în cerneală, cu ştersături, corecturi, adăugiri - sunt cuprinse în 25 de carnete. Numeroase manuscrise nu sunt datate şi, de ac