Microintreprinderile nu vor mai exista din 2007. O alternativa a micilor afaceristi sunt intreprinderile mici si mijlocii sau persoanele fizice autorizate. Microintreprinderile nu vor mai beneficia de facilitati fiscale dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
Numai in anii 2005 si 2006 se mai acorda anumite facilitati fiscale microintreprinderilor. Unul dintre ele este impozitul de 3% aplicat pe veniturile acestora, dar si conditiile de finantare ale lor. Acestora li se mai aplica un impozit de 10% pentru dividendele acordate persoanelor juridice si nu beneficiaza de cheltuieli deductibile.
Incadrarea in categoria „microintreprindere" se face pe baza indeplinirii unor conditii, cum ar fi: profilul, care trebuie sa fie producerea de bunuri si/sau servicii, comert; existenta unui numar de maxim 9 angajati; capitalul social al societatii sa fie detinut de catre alte persoane decat statul, autoritatile locale sau publice, iar venitul microintreprinderilor sa nu depaseasca echivalentul in lei a 100.000 de euro.
Noi conditii si o noua fiscalitate
Dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, microintreprinderile vor purta in continuare aceasta titulatura, insa fiscalitatea la care vor fi supuse va fi schimbata. Se va aplica principiul egalitatii, astfel ca aceastea vor intra sub incidenta impozitarii profitului sau venitului obtinut.
Va fi aplicata cota unica de impozitare de 16%, fiscalizarea companiilor de orice tip fiind insa aceeasi, singurele diferente care vor exista fiind insa sumele care vor putea fi deduse la calcularea impozitului si modalitatile de intocmire a contabilitatii, altfel spus, vor exista doar diferente de ordin procedural, de administrare, si nu diferite cote de impunere.
Marta Ruja, sefa Biroului de