Aceasta o pot constata, dupa 26 septembrie, toti romanii care au venituri stabilite in functie de cursul euro si doresc sa se imprumute in lei.
Situatia se datoreaza noilor reglementari ale Bancii Nationale, care a dorit sa restrictioneze, culmea, tocmai creditele in valuta.
Pentru ca spre acestea din urma sa nu se mai indrepte masiv si persoane cu venituri in lei, recentul regulament privind clasificarea creditelor nu mai permite sa fie incadrati in cea mai buna categorie de performanta financiara (A) decat cei care se imprumuta in moneda in care au exprimate veniturile.
Ca urmare, nici clientii cu salarii stabilite in valuta care vor credite in lei nu mai pot fi trecuti decat, cel mult, in categoria B. si aceasta, indiferent de cat de mari sunt veniturile persoanei respective in raport cu rata de rambursat lunar. Pentru un client de "categoria a doua", creditul va fi mai scump deoarece si bancile trebuie sa blocheze mai multi bani pentru provizioane.
Intr-o dificultate si mai mare se vor afla bancherii atunci cand la ghiseu se va prezenta un intreprinzator cu o afacere noua.
Indiferent de cat de viabil ar fi proiectul prezentat de acesta sau de bonitatea actionarilor, daca banca nu ii va putea evalua performanta financiara pe baza unor bilanturi care nu au cum sa existe in lipsa unei vechimi mai mari a firmei, il va incadra automat in cea mai proasta categorie de risc (E).
Cu o astfel de eticheta, creditul poate fi considerat din start respins. Pentru a-l putea acorda, bancherii ar trebui sa blocheze in provizioane de risc o suma egala cu a imprumutului. Alte reguli BNR pot fi ocolite, in schimb, fara probleme.
Oricat de mari i-ar fi veniturile, un roman cu salariul stabilit in functie de cursul euro nu mai poate fi incadrat in cea mai buna categorie de performanta financiara la solic