Pastrarea economiilor in conditiile atractive a devenit un exercitiu dificil, dupa ce bancile au coborat dobanzile la depozitele in lei pana la 2%-5% pe an pentru termenul de o luna, respectiv 6% pentru 12 luni, care nu mai au sanse sa acopere devalorizarea monedei in acest interval.
Depozitele in valuta ar putea aduce castiguri mai bune, insa aici totul depinde de evolutia cursului.
Singura veste buna este ca problema creditelor pare aproape rezolvata: imprumuturile ieftine in valuta nu mai sunt disponibile, insa destui jucatori au coborat dobanzile la lei pana la niveluri asemanatoare.
La asemenea niveluri ale dobanzilor pasive, nici depozitele pe scadente lungi nu mai au sanse semnificative sa aduca randamente real pozitive, in conditiile in care inflatia de anul acesta se va opri aproape de 8,5%, iar la anul va cobori spre 5%.
Pentru scadentele scurte bancile platesc dobanzi de sub 6% pe an, in conditiile in care inflatia se mentine, cel putin pentru moment, la aproape 9% pe an. Bancherii spun ca prin politica de dobanzi incurajeaza plasarea fondurilor pe termene lungi, insa depozitele cu scadente de pana la sase luni concentreaza deocamdata cea mai mare parte a economiilor.
Cel mai mult au acum de castigat cei care si-au plasat fondurile in instrumente cu dobanda fixa pe scadente lungi, inainte ca acestea sa coboare la niveluri atat de joase. Oferta de astfel de instrumente este insa destul de limitata, numai cateva banci de pe piata avand in portofoliu depozite pe scadente lungi cu dobanda fixa. Certificatele de depozit, care asigura de asemenea un venit fix, sunt inca putin populare, desi majoritatea bancilor le au incluse in gama de produse de economisire.
Pe de alta parte, jucatorii care concentreaza cea mai mare parte a economiilor populatiei mentin, cel putin pentru moment, dobanzile p