In timpul mineriadei care a atins apogeul la Costesti-Valcea si care ameninta cu devastarea Capitalei si cu izolarea Romaniei, Emil Constantinescu era presedintele tarii, iar Miron Cozma - seful bandelor de mineri. Acum, fara sa se fi reconciliat, amandoi vorbesc despre interventia unor forte straine in regizarea si sustinerea mineriadei.
Miron Cozma aminteste de „un telefon dat de la Ambasada Rusiei", dupa ce la o audiere anterioara declarase ca un angajat al ambasadei ruse de la Bucuresti se afla la Costesti in timpul acelor evenimente, intr-o masina cu numar de corp diplomatic.
Emil Constantinescu vorbeste despre „implicarea unor forte straine si autohtone in aceasta grava miscare terorista" si confirma, discret, informatiile privind prezenta unui diplomat rus pe frontul de la Costesti. In 1999, Constantinescu avea acces la informatii secrete, in calitate de sef al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
Septembrie 1991 - Roman si Radio Moscova
Guvernul Petre Roman a fost rasturnat de mineri, cu complicitatea lui Ion Iliescu, in septembrie 1991. Roman isi aminteste ca, dupa mineriada, primul-ministru al Moldovei i-a spus ca Radio Moscova anuntase venirea ortacilor la Bucuresti cu doua zile inainte de evenimente!
Moscova a intrat pe fir la Costesti
Mineriada din 1999 a fost pregatita nu numai in tara, ci si afara. Asa sustine fostul presedinte Emil Constantinescu. El indica interesele rusesti si chiar „miscarea anarhista europeana". Declaratia survine afirmatiei lui Miron Cozma, care a vorbit de „un telefon dat de la Ambasada Rusiei".
Pastila lui Cozma
„O sa-l informez si pe presedintele Putin si Ambasada Rusiei cu un fapt care exista si in rechizitoriu, si anume ca evenimentele de la Costesti s-au declansat in conditiile in care un angajat al Ambasadei Rusiei a dat un telef