Despre cum se potriveste vinul cu mancarea am tot scris. Insa cum se impaca whisky-ul cu prepratele culinare e mai greu de aflat. Am gasit raspunsul la acesta intrebare, si nu numai, la un seminar de gastronomie.
Bourbonul ar parea o bautura destul de pretentioasa si greu de potrivit cu o mancare. Dar Henrik Sebok, bucatar-sef la hotelul Howard Johnson, ne-a demonstrat ca un whisky de calitate poate fi servit la orice preparat, de la apertive pana la deserturi. Si, ca bonus, el a aratat ca bourbonul poate fi un ingredient extrem de savuros in mancare.
SPECTACOL. Inconjurat de o "aura" de fum si un nor de arome, Henrik Sebok a aratat participantilor la un seminar de gastronomie care este rolul whisky-ului in spectacolul gatitului. Ca un chimist, in fata recipientelor cu substante, el a inceput sa amestece. A flambat, a turnat lapte de nuca de cocos, a amestecat whisky cu legume si frisca, ce mai, a facut tot felul de combinatii trasnite, care uimeau audienta, aceeasi audienta care, la sfartitul prezentarii, a avut ocazia sa se infrupte din aceste indrazneli culinare. "Calificativul" acordat preparatelor s-a rezumat la un "Mmmm" graitor. Reprezentatia s-a incheiat cu ovatii.
MENIU. De la desert pana la preparate vegetariene, bourbonul stie sa isi gaseasca un loc in reteta. Astfel, au fost pregatite: friptura de vita la gratar cu sos de Espresso-Bourbon, crema de porumb cu Bourbon, barbeque de pui cu sos de whisky. Cand a venit timpul sa aflam secretul porivirii acestora, precum si al altor bucate, cu bautura, ni s-a spus ca exista o regula foarte importanta. Si anume: bautura se alege functie de sosul preparatului. Cu cat sosul si mancarea sunt mai grele, mai intense, cu atat si bourbonul trebuie sa fie mai puternic. De exemplu, preparatele vegetariene se servesc cu un bourbon slab, iar friptura si bucatele cu sos gras, cu unul puternic. Dar, ca si in