Ministerul Finantelor si-a depasit atributiile, trimitand Inaltei Curti de Casatie si Justitie o scrisoare prin care ameninta ca ii va bloca deschiderile de conturi daca propunerile de buget pentru 2006 nu sunt in limita aprobata de Guvern. Aceasta este concluzia care reiese din discutiile purtate miercuri, de reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii, pe tema adresei remise instantei supreme.
Contactat telefonic, purtatorul de cuvant al CSM, Cristina Lita, ne-a informat asupra faptului ca "Ministerul Finantelor are doar competenta de a da avizul consultativ fata de bugetul propus si intocmit de Inalta Curte de Casatie si Justitie", al carei presedinte are calitatea de ordonator principal de credite. In baza acestor propuneri (a ordonatorilor principali de credite), Ministerul Finantelor elaboreaza proiectul de buget de stat, avand termen pana la 30 septembrie. Ministerul Finantelor a transmis conducerii instantei supreme adresa cu numarul 147500/27 septembrie 2005, prin care ii pune in vedere ca propunerile de buget nu sunt in limita aprobata de Guvern. Documentul preciza ca primul-ministru "a dispus, in cazul lipsei de colaborare, intr-o prima etapa sa blocheze deschiderile de credite bugetare aferente lunii octombrie", facand conducerea instantei supreme "raspunzatoare de situatiile ce se vor crea ca urmare a acestei masuri".
Potrivit articolului 65 al Legii de organizare a instantei supreme, Curtea are buget propriu, Ministerul Finantelor avand doar vot consultativ, ceea ce inseamna ca instanta suprema isi elaboreaza si aproba singura bugetul. Ratiunea acestei prevederi a fost tocmai aceeea de a se asigura realizarea in concret a principiului separatiei puterilor in stat, instanta suprema neputand sa fie constransa prin nici un mijloc sa se abata de la indeplinirea fireasca a atributiilor sale.
Ministerul Finantelor si-a depasit atrib