Grupurile financiare care au strategii de expansiune in zona central si est-europeana si cele care au ratat pana acum cucerirea pietei din zona sunt cele care vor formula cele mai mari oferte de pret pentru Banca Comerciala Romana (BCR) si CEC, a declarat ieri pentru "Averea" Michael Mauritz, oficial al Erste Bank.
Erste, care candideaza atat la cumpararea pachetului majoritar al BCR, cat si la preluarea CEC, va face afaceri in Romania anul viitor, chiar daca va trebui sa-si deschida propria banca aici, spune oficialul bancii.
Austriecii de la Erste au finalizat cercetarile in camera de date a Bancii Comerciale Romane (BCR) si studiaza datele financiare ale Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), cele doua banci scoase la vanzare in acest an de statul roman.
Pentru analistii de la Erste Bank nu a fost o surpriza anuntul oficialilor privatizarii.
"E firesc sa fie asa, cred ca toti competitorii sunt de acord cu importanta pretului in competitia pentru BCR. Noi estimam ca raportul dintre pret si planul de afaceri pentru dezvoltarea bancii va fi de 9 la 1.
In cazul CEC-ului, strategia de dezvoltare pe care o va prezenta fiecare banca in parte, credem ca va cantari ceva mai mult, reprezentand cam 30% din sanse, restul de 70% fiind date de suma oferita pe actiunile bancii de economii", a adaugat oficialul bancii austriece.
Cu toate ca pretul e considerat "cheia succesului" pentru cumpararea BCR si CEC, suma pusa in joc de bancile aflate in competitie va depinde strict de planul de afaceri. "In cazul BCR, pretul nu va depinde de valoarea contabila a actiunilor, ci de estimarile de profit pe care si le va face fiecare banca in parte.
Daca un grup financiar va considera ca in urmatorii ani va obtine un profit consistent din gestionarea BCR, atunci un pret care va depasi de patru ori, de pilda,