Daca nu ai inaltimea cel putin 1,75 m, nu vorbesti fluent o limba straina si nu manuiesti calculatorul cu viteza unui hacker, poti sa-ti iei adio de la o slujba in Politie. Decis sa lucreze numai cu profesionisti, dar si sa reduca deficitul de personal, chestorul Dan Valentin Fatuloiu a anuntat, ieri, noi criterii de selectie in randurile celor care doresc un post in cadrul Politiei Romane.
Pentru alinierea la normele impuse de Uniunea Europeana, Fatuloiu incearca sa-si completeze echipa numai cu specialisti. Peste 2.500 de persoane, la care se adauga absolventii institutiilor proprii de invatamant (198 de ofiteri si 1.488 de agenti) vor fi incadrate pana la sfarsitul anului in locurile vacante.
Ca orice institutie care se respecta, si Politia Romana a pus accentul pe angajarea unor psihologi, sociologi, informaticieni si juristi, capabili sa aduca un "suflu" nou, dar si sa schimbe mentalitatea invechita a colegilor sai. Nici cei care aspira la o slujba de agent nu vor trece prea usor examenul. "30% dintre cei incadrati sunt absolventi de studii superioare, desi conditia minima pentru aceasta categorie de personal este sa fie absolvent al liceului cu diploma de bacalaureat", precizeaza IGPR, adaugand ca acest lucru va avea un impact deosebit in cadrul relatiei cu cetatenii. Ca sa nu fie acuzat de discriminare, dar si datorita faptului ca au trecut cu brio testele, chestorul Fatuloiu se poate lauda ca promoveaza femeile. 33% din totalul celor incadrati il reprezinta damele. Sefii de inspectorate judetene din teritoriu au avut, la randul lor, de trecut adevarate probe de "foc". Programele de pregatire, la care au participat experti olandezi si elvetieni, au vizat testarea capacitatii ofiterilor cu functii de conducere. Pentru mai-marii de la Politiile municipale si orasenesti s-au derulat cursuri de pregatire din diverse domenii: analiza strategica, relat