Inundatiile care au lovit Romania in acest an se incadreaza printre primele semne evidente ca schimbarile climatice de la nivel mondial isi fac simtita prezenta si in tara noastra. Aceasta este Inundatiile care au lovit Romania in acest an se incadreaza printre primele semne evidente ca schimbarile climatice de la nivel mondial isi fac simtita prezenta si in tara noastra. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii care au participat la seminarul "Romania si schimbarile climatice", organizat ieri. Acestia considera ca o schimbare majora a climei la nivel mondial este inevitabila. Daca intre 1950 si 1959 au avut loc 13 catastrofe climatice, adica secete, inundatii si cicloane tropicale, doar dupa aproximativ 40 de ani, intre 1990 si 1999, s-au produs in lume 74 de astfel de evenimente. "Aceasta concluzie este sustinuta de analize pertinente: caracterul exceptional, de viituri istorice si de faptul ca inundatiile din 2005 au avut cea mai mare durata in timp, aprilie-septembrie, fiind comparabile cu cele din 1615, cand a plouat zi si noapte in perioada 22 mai - 26 iulie, 1618, iunie-iulie, sau 1831, mai-septembrie", a declarat prof. dr. Mircea Dutu, rectorul Universitatii Ecologice.
In ultimii 90 de ani, temperatura medie globala a crescut cu 0,7 grade. Daca se vor mentine emisiile de gaze cu efect de sera, pana in 2100, in decurs de doar un secol, se va ajunge la o temperatura medie globala mai mare cu 4 grade. Nivelul mediu al marii va creste, in aceste conditii, cu 20-80 de centimetri.
Conform evaluarilor specialistilor, cele mai periculoase fenomene naturale care pot afecta omenirea sunt, in ordinea importantei, cicloanele tropicale, urmate de inundatii si, apoi, de seceta. Anul acesta, SUA au fost lovite de doua uragane, Spania, de cea mai mare seceta din ultimii 140 de ani, iar Europa Centrala si de Est, de inundatii istorice, cele mai