Liderii societatii civile care criticau clasa politica sunt acum in interiorul sistemului, gratie unor functii oferite de Putere. Clasa politica avea numai bube. Legile erau proaste. Politicienii, corupti. Liderii societatii civile, care acum un an emiteau asemenea critici, au pus umarul "sa combata" sistemul din interiorul lui. O vorba spune insa sa ai grija atunci cand te amesteci in noroi, ca te mananca porcii.
Balansul liderilor societatii civile intre domeniul care i-a consacrat si sfera politicii e poveste veche. Exemple ar fi destule, incepand cu liderii Aliantei Civice. Cea mai noua trecere din lumea societatii civile in sfera guvernarii este cea a lui Cristian Preda, decanul de la Stiinte Politice si membru GDS, numit de curand secretar de stat pentru Francofonie in MAE. Preda este totodata si reprezentant personal al presedintelui Romaniei pentru Francofonie.
Pana de curand insa, Cristian Preda a exprimat opinii extrem de critice la adresa presedintelui pe care il reprezinta acum, inclusiv in ce priveste de exemplu, relatia diplomatica fata de Franta, pe care Traian Basescu a invitat-o prin primavara "sa nu mai dea lectii Romaniei". In editorialul pe care l-a publicat in numarul 790 al Revistei 22, cu titlul "EU, Norvegia si Irak", Preda a reusit sa intepe dintr-un foc trei zone sensibile ale presedintelui: Elena Udrea (ale ei fiind initialele EU, si nu ale European Union), politica externa si criza ostaticilor. "Atunci cand a declarat pentru Financial Times ca nu avem nevoie de lectii din partea Frantei, dl Basescu nu se gandea si la d-nele Udrea si Parvulescu. Cateva lectii, va fi de acord si presedintele, nu le-ar strica. (...)Poate ca si dl Basescu ar putea profita de pe urma unor asemenea lectii. La inceputul mandatului, domnia sa confunda Consiliul European cu Consiliul Europei (...) Dar dl Basescu are, aparent, mai multa incredere in