Deficitul comercial continua sa se adanceasca, iar, o data cu el, si cel de cont curent. Acesta este si motivul pentru care BNR a "interzis" creditul in valuta.
Deficitul comercial al Romaniei a fost de 5,827 miliarde euro, in perioada 1 ianuarie - 31 august 2005, iar in luna august 2005 a fost de 837,1 milioane euro, a anuntat, ieri, Institutul National de Statistica. La sapte luni, deficitul de cont curent se apropia de 3 miliarde de euro, in conditiile in care, ca sa nu ne mustre iar Fondul Monetar, trebuie sa pastram deficitul anul acesta la 4 miliarde de euro.
Pentru a remonta aceste dezechilibre este nevoie de un mix de politici fiscala si monetara care sa incurajeze productia, ramasa mult in urma consumului.
In perioada ianuarie-iulie 2005, fata de aceeasi perioada a anului 2004, productia industriala a crescut cu 1%. In primele sapte luni ale anului 2005, in industria prelucratoare, indicele productiei industriale a crescut cu 1,8 %, in timp ce productia in industria extractiva a scazut cu 3,8%, iar productia de energie electrica si termica, apa si gaze a scazut cu 2,4%.
Dezbaterile politice, inundatiile si de multe ori nepriceperea au incurcat lucrurile in administratie. Executivul a facut doar figuratie pe palierul fiscal. A schimbat taxe dupa taxe fara sa aiba o strategie, singurul lui scop fiind carpirea bugetului. Lipsa de strategie s-a tradus printr-un excedent bugetar, o premiera in anii de tranzitie si un lux pe care Romania nu si-l permite.
In aceste conditii, fraiele economiei au ramas in mana bancii centrale. Iar solutia care s-a impus a fost franarea consumului.
BNR a introdus norme aspre la creditare, cu preponderenta pe cea in valuta. Masurile sunt nepopulare, fapt pentru care banca centrala a devenit tinta criticilor societatii.
Singura tinta, pentru ca guvernul a tacut malc. Sau poate n-a observat inca