Piata imobiliara resimte deja normele restrictive ale Bancii Nationale a Romaniei in ceea ce priveste conditiile de creditare. Oamenii nu mai vind, iar cumparatorii nu fac un credit in lei in asteptarea scaderii dobinzilor.
Oricum, o ieftinire spectaculoasa a caselor nu se va produce, in schimb este posibil ca preturile locuintelor sa se stabileasca, in viitor, in lei.
Obtinerea unei locuinte sau investitia imobiliara in cazul unei persoane cu venit mediu in Romania este de neconceput in lipsa creditului imobiliar sau ipotecar. Recent, la sumele astronomice cerute pentru un acoperis deasupra capului s-au adaugat si normele restrictive ale BNR.
Conditiile de eligibilitate exclud imprumutul imobiliar fara avans sau giranti, iar creditul in valuta este o specie pe cale de disparitie. O serie de banci care inainte de normele BNR acordau imprumuturi ipotecare si imobiliare in valuta au sistat finantarile pentru ca au depasit plafonul im-pus, de 300%, din fondurile proprii.
In acest moment, varianta obtinerii unui credit ipotecar exprimat in euro este mai mult decit im-probabila.
De pe valuta, pe lei
Din cauza evolutiilor de pe piata creditelor, este normal ca aceia care vor sa contracteze un imprumut imobiliar sa treaca printr-un moment de confuzie. Acesta va trece insa rapid. Normele BNR vor determina bancile sa ia masuri pentru a acoperi cererea crescuta pentru creditul ipotecar.
Deja, pentru pastrarea clientelei, o serie de banci au marit perioada de creditare, astfel incit veniturile nete ale solicitantilor sa se incadreze in nivelurile-limita impuse de BNR.
De asemenea, dobinda la creditul ipotecar in lei va scadea in conditiile in care cel in valuta se dovedeste prohibit. Nivelul dobinzilor la imprumuturile in lei se mentine insa ridicat daca avem in vedere ca acest tip de c