Organizatia Natiunilor Unite l-a interzis printr-un acord semnat in 1977 de majoritatea statelor, inclusiv America. Dar face parte din arsenalul militar al mai multor tari si, mai mult, este operational. Invaluit in mister, proiectul HAARP a revenit in actualitate ca fiind una dintre posibilele cauze ale uraganelor care au devastat Golful Mexic.
"Fortele militare americane au capacitatea de a manipula modificarile climaterice, pot genera uragane, inundatii si cutremure", spunea, anul trecut, cercetatorul Michel Chossudovsky. Iar de o luna incoace, multa lume se intreaba de ce autoritatile americane au reactionat cu intarziere dupa ce Katrina a lovit puternic statele din Golful Mexic.
Dar putina lume indrazneste sa puna intrebari legate de posibilul rol al guvernului SUA in formarea si traiectoria uraganului care a lasat in urma peste 1.000 de morti.
De ce?
HAARP (High-Frequency Active Auroral Research Project) a fost realizat in 1992 de US Air Force in colaborare cu US Navy pentru a detecta efectele pe care ionosfera le are asupra comunicatiilor si pentru a studia efectele stimularii electrice a ionosferei.
Prin varierea fazei si amplitudinii undei de iesire se poate realiza o focalizare a razei in orice directie din spatiu, inclusiv cea tangenta cu linia orizontului. Patentarea proiectului s-a facut pe numele lui Bernard Eastlung, inginer la Arco Power Technologies, iar amplasarea lui a fost stabilita in Alaska.
Primele companii care au furnizat armatei echipamentul HAARP a fost Arco Power Technologies, subsidiara a Arco Oil Company. Arco dorea sa gaseasca o utilizare a celor 30 miliarde de metri cubi de rezerve de gaze naturale din nordul Alaskai.
Deoarece livrarea acestora catre consumatorii civili s-a constatat ca este nerentabila, s-a hotarat utilizarea ei pentru alimentarea transm