Negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europeana vor incepe luni, 3 octombrie, asa cum a stabilit Comisia Europeana. Totusi, pe ultima suta de metri, Parlamentul European, ambasadorii la Bruxelles ai "celor 25" si in mod special Austria - tara care va detine Presedintia UE de la 1 ianuarie 2006 - tulbura sperantele europene ale turcilor.
Ieri a fost o "joie neagra" pentru autoritatile de la Ankara, care asteapta cu sufletul la gura inceperea negocierilor de aderare la UE. Ambasadorii la Bruxelles ai "celor 25" nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta cadrului negocierilor care urmeaza sa inceapa luni, cu oficialii turci.
Prin urmare, Presedintia britanica a UE a convocat o sedinta de urgenta pentru duminica, pentru continuarea eforturilor diplomatice - relateaza Reuters. Esecul vine la o zi dupa ce Parlamentul European a amanat ratificarea acordului de uniune vamala a UE cu Turcia, amanare care a nemultumit Comisia Europeana.
Surse diplomatice de la Bruxelles, citate de Reuters, afirma ca Austria s-a cramponat de solicitarea ca Turciei sa-i fie oferit o alternativa explicita la apartenenta deplina la UE. De asemenea, oficialii de la Viena fac presiuni pentru inceperea imediata a negocierilor de aderare cu Croatia. Un diplomat austriac prezent la convorbiri a descris discutiile ca fiind "dificile".
Alti diplomati citati de Reuters au afirmat ca reprezentantii a 24 de state erau pregatiti sa aprobe formatul-cadru al negocierilor, dar Austria a cerut modificari substantiale. Marea Britanie a avertizat ca orice schimbare substatiala in textul referitor la negocieri va trebui sa fie supusa aprobarii liderilor UE, la reuniunea Consiliului European din decembrie.
La blocajul diplomatic de la Bruxelles s-a adaugat si o serie de declaratii dure la adresa Turciei ale cancelarului austriac Wolfgang Schuessel