Parerile principalelor patronate si sindicate in ceea ce priveste noul Cod fiscal sunt, ca de obicei, impartite. In timp ce o parte a oamenilor de afaceri acuza faptul ca documentul nu ajuta cu nimic mediul de afaceri in privinta predictibilitatii afacerilor, o alta parte sustine ca exista, totusi, o imbunatatire a masurilor pentru combaterea evaziunii fiscale, cu conditia ca acestea sa fie si... aplicate.
Sindicatele sunt de acord si chiar sustin o parte dintre prevederile noului Cod fiscal, precum cresterea accizelor la alcool si tutun, dar critica majorarea accizelor la energie electrica si combustibili. In schimb, atat angajatorii cat si reprezentantii angajatilor sunt de acord asupra unui punct: Guvernul nu este interesat de dialogul social, si continua sa ia masuri fiscale fara sa se consulte cu nimeni...
CPISC: O simpla reactie la necesarul de buget
Adrian Izvoranu, presedintele Confederatiei Patronale a Industriei Serviciilor si Comertului (CPISC) sustine ca noul Cod fiscal este "o aiureala". "Noul Cod fiscal este o simpla reactie la necesarul de buget, nimic altceva. Nu apare in text nimic despre transparenta si dimensionarea cheltuielilor.
Eu nu am incredere in acest Cod fiscal, care va fi valabil cand va fi si semnat, legea fiind incalcata din nou, fiindca e schimbat cu trei luni inainte de termenul legal.
In ianuarie, daca nu le ajung banii la buget, va fi, probabil iarasi schimbat", considera presedintele CPISC. Izvoranu este, de asemenea, dispus sa ofere "o cisterna de bere" acelui om de afaceri care reuseste sa prinda in planul sau de afaceri pentru anul viitor "ceva cuantificabil in privinta taxelor viitoare", fapt care, considera omul de afaceri, este imposibil.
Cartel-Alfa: Guvernul interpreteaza original dialogul social
"Mi-e greu sa fac orice declaratie legata de Codul fiscal