Pierzi, castigi, negustor te numesti. Cand insa numai pierzi inseamna ca persista o problema, iar Romania are o astfel de problema. Datele prezentate de Comisia Nationala de Prognoza sunt alarmante si duc in derizoriu festivismul afisat de oficialitati cu ocazia lansarii asa-zisei Strategii Nationale de Export. Conform sursei citate, deficitul comercial a urcat in primele opt luni ale anului la 5,82 miliarde de euro, cu 42,5 la suta mai mult comparativ cu perioada similara a anului trecut, reprezentand 7,5 la suta din Produsul Intern Brut, aproximativ 78 de miliarde de euro.
La o privire simplista, derapajul comertului exterior ar putea fi pus in carca masurilor restrictive ale Bancii Nationale a Romaniei, actiuni care, se sugereaza, ar fi dus la ruinarea exportatorilor romani. O teorie pe cat de falsa, pe atat de periculoasa. Cifrele statistice prezentate nu fac altceva decat sa demonstreze ca economia romaneasca nu este restructurata, nu este adaptata la piata - pe scurt, nu este competitiva. Iata si argumentele.
Potrivit studiului realizat de Forumul Economic Mondial, in prag de integrare europeana, Romania se situeaza pe pozitia 67 din punctul de vedere al competitivitatii economice, in scadere cu patru pozitii fata de anul trecut. Bulgaria, partenerul nostru de pluton, se afla pe locul 58, in urcare fata de anul trecut.
Aceasta comparatie spune multe, deoarece indicele cresterii competitivitatii este calculat pe baza a trei componente si anume: tehnologie, institutii publice si mediul macroeconomic. Totodata, in calculul indicelui nu se poate infiltra subiectivismul, rezultatul regasindu-se in actuala structura a comertului exterior romanesc. Cu toate ca ne laudam ca desi deficitul este atat de inalt, totusi inregistram o crestere a exporturilor cu 16,9 la suta fata de anul trecut, structura acestora denota lipsa de competitivitate reclamata