Nivelul de informare privind "afacerile europene" este extrem de scazut in randul populatiei, mai ales in mediul rural, in ciuda campaniilor de informare declansate de autoritati.
Modalitatile alese pentru distribuirea informatiei (mai ales mediile electronice) nu sunt cunoscute in anumite catune (cum sunt cele din Muntii Apuseni) nici macar ca format, motiv pentru care oamenii nu stiu nici macar pe cine trebuie sa intrebe.
Agricultorii din Transilvania nu stiu ce-i asteapta in Uniunea Europeana
Principalul domeniu de interes al populatiei din mediul rural este legat in mod direct de agricultura. Informatia, disponibila din abundenta pe Internet, nu poate ajunge la locuitorii unor sate si catune (de ordinul zecilor) din Apuseni, spre exemplu, care nu sunt nici macar racordate la electricitate sau alte utilitati.
Si aceste localitati vor face, insa, parte din Uniunea Europeana si nu pot fi ignorate.
In general, oamenii sunt speriati, dar si interesati, totodata, de ce se va intampla in sectorul agricol pe viitor. Dorin Campean traieste la Valea Mica (judetul Alba), un sat situat la poalele Muntilor Metaliferi. Pentru el si familia sa, principala ocupatie este agricultura, respectiv cresterea animalelor, dupa inchiderea definitiva a Uzinei "Ampelum" Zlatna, unde a lucrat o viata intreaga.
Mai sunt mai putin de doi ani pana la integrare. Barbatul a auzit ca singura posibilitate pentru ca el si familia sa sa supravietuiasca practicand agricultura va fi sa-si infiinteze o microferma. Nu stie exact in ce consta acest lucru, dar stie ca va trebui sa schimbe "ceva" in modul in care lucreaza in prezent.
Nu stie cate vaci si oi va trebui sa aiba, ce norme trebuie sa respecte, de unde poate cere asistenta pentru finanta