Mediul universitar autohton pare sa fi devenit o pepiniera de copisti ce se dedau la furturi intelectuale. Originalitatea nu mai e la moda.
Pentru a-si mai bifa o contributie stiintifica la CV, care sa le motiveze titlurile si sa le avanseze profesional, unele cadre universitare isi cauta muza inspiratiei in cartile mai priceputilor colegi straini.
Asistentul universitar timisorean Ionut Crudu este un exemplu viu despre cum nu ar trebui sa se scrie o carte: a copiat pasaje intregi din mai multe lucrari de referinta aparute in strainatate. Iar autorul plagiatului este membru in Comisia de Etica si preda un curs masteral de "Etica profesionala".
Furt pe fonduri Soros
In 1999, Facultatea de Stiinte Politice si ale Comunicarii de la Universitatea de Vest Timisoara obtinea un grant Soros (OSI), in cadrul programului HESP (Higher Education Support Program), printr-un parteneriat cu Universitatea Greenwich din Marea Britanie.
Grantul consta in fonduri puse la dispozitia Facultatii de Stiinte Politice pentru tiparirea de lucrari academice ale membrilor catedrei.
Datorita gestiunii defectuoase a fondurilor, grantul a fost sistat, nu inainte insa ca o parte din banii HESP sa fie investiti in cartea unui tanar asistent de la catedra de Stiinte Politice, Emanuel - Ionut Crudu (foto).
Asistentul-copist
In 2002, Emanuel - Ionut Crudu publica, la Editura Universitatii de Vest, cartea "Institutii Politice Internationale", prezentata ca "note de atelier". In fapt, un plagiat vizibil din satelit. Tanarul asistent a compilat fragmente intregi din mai multe surse bibliografice celebre, uitand sa mai puna ghilimele.
Ba mai mult, chiar si efortul de alipire a fragmentelor i s-a parut p