Semnale contradictorii de la Bruxelles. Inainte cu mai putin de o luna de prezentarea Raportului de tara, oficialii europeni au pareri impartite in privinta Romaniei. Daca Franco Frattini sustine ca clauza de salvgardare nu este o primejdie pentru tara noastra, raportorul pentru Romania, Pierre Moscovici, avertizeaza Bucurestiul in privinta crizei politice cauzate de incercarea puterii de a-i inlocui pe presedintii Camerei Deputatilor si Senatului. Semnalul dat de Moscovici este cu atat mai important cu cat el ii reprezinta pe socialistii europeni, care au sustinut Romania in Parlamentul European, for care are un rol important in respectarea datei de aderare. De altfel, intr-o declaratie, parlamentarii europeni anuntau ca in urmatoarele sase luni vor face o evaluare asupra oportunitatii primirii Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007. Ramane insa de vazut in ce masura schimbarile la conducerea Parlamentului de la Bucuresti vor influenta respectarea calendarului de aderare.
Oricum, Adrian Nastase, care se plansese in scris comisarului pentru Justitie in privinta situatiei din Romania, a primit tocmai de la acesta un raspuns care nu este insa cel pe care-l astepta. In vizita de doua zile la Bucuresti, Franco Frattini a apreciat reformele din Justitie si Administratie, domenii pentru care Romania si-a asumat nu mai putin de sapte angajamente suplimentare.
Mai mult, oficialul european a facut o precizare care nu are cum sa-i cada tocmai bine lui Nastase, ca premier al Guvernului care la sfarsitul lui 2004 a incheiat negocierile Romaniei cu Uniunea Europeana.
''In decembrie 2004 eram sceptic in ce priveste posibilitatea schimbarilor din Romania. Acum, dupa noua luni, sunt frapat insa de schimbari si cred ca Romania are toate sansele sa aplice toate reformele. Sper ca nu va fi declansata clauza de salvgardare'' a afirmat Franco Frattini, dupa discutiile de la