Maladia Parkinson, boala ale carei cauze nu sunt foarte clar cunoscute si tocmai din cauza asta nu beneficiaza de tratamente care sa-i garanteze vindecarea, este o afectiune subdiagnosticata.
Parkinson este o afectiune neurologica frecventa, despre care se crede ca afecteaza peste 4 milioane de persoane din lumea intreaga. Boala este cauzata de degenerarea neuronilor care produc o substanta numita dopamina, ce actioneaza la nivel cerebral, iar acest fapt afecteaza capacitatea organismului de a controla miscarile normale. Primele simptone ale bolii apar atunci cand nivelurile de dopamina din creier scad cu circa 20 la suta din valorile normale. Contrar unor idei preconcepute, Parkinson nu este o boala a varstnicilor, cu toate ca varsta medie de stabilire a diagnosticului este 60 de ani, dar primele semne ale bolii pot aparea si la 40 de ani. Simptomul cel mai cunoscut al bolii este tremurul mainilor, bratelor si picioarelor, barbiei, fetei, dar afectiunea se mai manifesta si prin intepeneala sau rigiditate, lentoarea miscarilor, tulburari de echilibru si coordonare. Boala se situeaza pe locul doi in lume, dupa Alzheimer, intre bolile degenerative, iar numai in Europa se intregistreaza intre 200 si 300 de pacienti la 100.000 de locuitori.
Potrivit prof. dr. Ovidiu Bajenaru, in Romania se apreciaza ca exista 70.000 de pacienti care sufera de pe urma acestei maladii, iar numarul estimat al pacientilor din lumea intreaga este de 4 milioane de persoane. Pentru a fi combatute efectele bolii, Novartis a lansat pe piata romaneasca un nou produs medicamentos - Stalevo - care este sub forma de comprimate, se afla pe lista medicamentelor compensate si ajuta pacientii sa-si amelioreze capacitatea de a efectua activitatile zilnice si sa reduca simptomatologia bolii.
Maladia Parkinson, boala ale carei cauze nu sunt foarte clar cunoscute si tocmai din cauza