In actuala sa forma, H5N1, virusul gripei aviare, se transmite prin contact direct, de la pasari la om, dar foarte greu de la o persoana la alta. Au existat doar cateva cazuri de imbolnaviri in Asia, in care s-a presupus ca ar fi fost vorba de transmitere de la om la om, insa acest lucru nu a putut fi stabilit cu certitudine. In caz ca virusul sufera o mutatie care sa-i faciliteze transmiterea de la om la om, situatie despre care specialistii spun ca este doar o chestiune de timp, el se va raspandi fulgerator in intreaga lume, cu efecte devastatoare. OMS a comunicat ca este absolut imposibil de prezis cate victime ar putea face noua pandemie, o estimare ?modesta? fiind de 7,5 milioane de oameni, a apreciat purtatorul de cuvant al organizatiei, Dick Thompson. El a adaugat insa ca, daca 7,5 milioane este o valoare considerata rezonabila, in realitate ?am putea alege aproape orice numar?. (Constantin Vlad)
Pasarile migratoare ar putea aduce virusul aviar in Romania
Specialistii Centrului de referinta pentru gripa din Bucuresti au declarat ca si Romania poate fi in pericol, in cazul izbucnirii unei noi epidemii de gripa. Primele zone care ar putea fi afectate sunt cele din Delta Dunarii, unde exista doua culoare de migratie prin care sosesc anual 35.000 de pasari. In prezent, considera expertii, virusul H5N1, care provoaca gripa aviara, se transmite mai greu la oameni, dar pot aparea focare daca nu se vor lua masuri de preventie. ?Trebuie supravegheati in primul rand pescarii, fermierii, vanatorii si cei care lucreaza in industria alimentara cu oua si carne de pasare?, spune un reprezentant al Institutului Cantacuzino din Bucuresti. (Mihaela Naftanaila)
In actuala sa forma, H5N1, virusul gripei aviare, se transmite prin contact direct, de la pasari la om, dar foarte greu de la o persoana la alta. Au existat doar cateva cazuri de imbolnavir