La Palatul Cotroceni o echipa de specialisti pune la cale un Cod al Sigurantei Nationale (CSN) si elaboreaza citeva variante de organizare, functionare si subordonare a viitoarei Comunitati Nationale de Informatii (CNI). Varianta radicala prevede ca CNI sa functioneze ca un superserviciu de informatii, subordonat direct presedintelui.
Presedintele Traian Basescu e decis sa ceara Parlamentului elaborarea unui set de legi care sa puna ordine in sistemul legislativ din domeniul securitatii nationale si al serviciilor de informatii, urmind sa propuna proiectul unui Cod al Sigurantei Nationale, dupa cum ne-au declarat apropiati ai cercului de specialisti in domeniu reuniti la Palatul Cotroceni.
Codul Sigurantei Nationale va reuni, dupa modelul multor tari din Uniunea Europeana, toate legile si reglementarile legale in vigoare in materie de siguranta nationala, dar ar urma sa prevada si datele de infiintare, organizare, functionare, dar mai ales de subordonare ale Comunitatii Nationale de Informatii (CNI), sustin sursele citate. In acest moment se lucreaza la mai multe variante privind CNI.
Varianta 1: Super 007
Cea mai radicala dintre variantele luate in calcul, conform surselor citate, prevede ca CNI sa devina un fel de suprastructura de informatii care sa se ocupe chiar de intregul arsenal cuprins in sintagma „supraveghere operativa".
Cu alte cuvinte, pentru a obtine informatiile de rigoare, SRI, SIE, SPP, STS, UM 0962, Directia de Protectie din Ministerul Justitiei nu vor mai putea cere sa fileze ele un suspect de atentat la siguranta nationala a Romaniei, ci il vor „preda" CNI.
Oamenii de la CNI, cu mijloacele specifice serviciilor secrete (filaj, ascultarea telefoanelor, interceptarea discutiilor de acasa, de la serviciu si de pe traseu, deschiderea corespondentei scrise si electronice) avizate de