Un studiu intocmit de Agentia Nationala Antidrog releva faptul ca aproape jumatate
din populatia Capitalei a cazut prada nicotinei. Ingrijorator este faptul ca si pustii de clasa intai gusta acest drog.
Bucurestenii fumeaza pe rupte (44% din populatie), in timp ce in Banat, Crisana si Maramures tigarile se plaseaza pe ultimul loc in topul preferintelor. Studiul intocmit de Agentia Nationala Antidrog (ANA) in 2004 privind prevalenta consumului de droguri in Romania aduce in atentie o situatie de-a dreptul alarmanta.
Copiii de clasa intai, in varsta de 7-8 ani, au fumat cel putin o tigara, in timp ce colegii lor mai mari cu 5 ani, in jur de 32% dintre elevi, se aprovizioneaza constant cu tutun. Cel mai ridicat consum se inregistreaza in categoria de varsta 15-34 de ani, aproape 70% dintre cei intervievati (3.500 persoane) recunoscand ca au fumat o perioada indelungata de timp. Pentru a-i motiva pe tineri sa scape de acest drog, ANA a initiat, in premiera in Romania, campania intitulata sugestiv "Quit and Win" (Renunta si castigi). Proiectul are ca grup-tinta 5.000 de liceeni din Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara si Constanta si isi propune sa ii motiveze pentru a renunta la fumat si pe cei nefumatori de a-si pastra acest statut.
Romania este a zecea tara din lume care pune in practica acest proiect, iar startul se da la 1 octombrie a.c. Consumul de tutun reprezinta a doua cauza a mortalitatii, 14% din populatie fiind atinsa de acest flagel, dupa hipertensiunea arteriala, care doboara 31% dintre persoane, conform raportului pe 2005 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Mai mult de un pachet pe zi
Analizand prevalenta fumatului in ultimul an, ANA a constatat, pe baza interviurilor realizate, ca cel mai mult fumeaza persoanele din categoria celor care un venit ridicat (63%), comparativ cu procentul inregistrat in cea a pe