Presedintele Basescu a facut o vizita pe „lacul rusesc" Marea Neagra, in Turcia. Declaratiile facute de dl presedinte s-au dorit, probabil, o mostra de aroganta cu care domnia sa le ceruse romanilor sa intre in Europa.
Fara sa clipeasca, liderul unei tari care intampina mari dificultati in a adera la Uniunea Europeana le-a spus raspicat turcilor: „Va spun ca puteti conta pe sprijinul Romaniei in dificilul proces de aderare la UE" si „nu va putea exista stabilitate integrala in regiunea noastra, atata timp cat Turcia nu va fi
membra a UE". Turcia, tara musulmana cu 71 milioane locuitori, urmeaza sa inceapa negocierile de aderare la UE pe 3 octombrie. Nimeni nu stie cu adevarat cat vor dura ele. Sau daca se vor incheia intr-un viitor previzibil.
Relatiile Bucurestiului cu Ankara au fost un adevarat model in perioada postdecembrista. Imediat dupa 1990, contactul multor romani cu strainatatea s-a facut prin Turcia, acolo unde nu era nevoie de viza de intrare. Turcia, ca atare, este un stat special in zilele noastre.
Ea este puntea dintre Est si Vest, dovada ca Occidentul si Orientul pot convietui in pace si prosperitate. Turcia a ajutat intotdeauna Romania in campania de intrare in NATO.
Schimburile comerciale bilaterale sunt de miliarde de dolari, investitiile sunt notabile, iar minoritatea turca din tara noastra este un model de comportament si integrare activa cu majoritatea romaneasca.
Clasa politica si societatea civila din Turcia - fiindca exista si asa ceva intr-o tara musulmana - simt ca destinul Ankarei este in Europa unita.
Liderii UE inteleg si ei acest lucru, dar, din nefericire, in acest moment istoric, in ciuda declaratiilor oficiale, integrarea Turciei in UE nu se va face nici maine si nici chiar poimaine.
Daca presedintele Basescu ar fi facut orice pro