Pentru unii primari din Botosani, acordarea de ajutoare sociale a devenit un mod de a obtine cit mai multe voturi. Reprezentantii Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie (DMSSF) spun ca unii administratori aproba toate cererile primite in acest sens, ceea ce duce la creseterea cheltuielilor facute cu ajutoarele sociale.
Acestia dau drept exemplu orasul Stefanesti si comunele Santa Mare si Curtesti, unde numarul beneficarilor de venit minim garantat a crescut de la inceputul anului in medie cu 50 de persoane. In Stefanesti erau, la sfirsitul anului 2004, in jur de 520 de persoane singure si familii care beneficiau de venit minim garantat, iar in septembrie 2005, 570.
Primarul orasului, Stefanel Rusu, considera ca este normal sa aprobe majoritatea cererilor pentru acordarea de venit minim garantat in conditiile in care majoritatea locuitorilor zonei sint saraci.
"Or avea ei pamint, dar la pretul porumbului si al griului nu prea pot sa cistige cev ", a mai spus primarul din Stefanesti, unde anual se cheltuie peste cinci miliarde de lei vechi pentru asistatii social. Si in comuna Santa Mare numarul de asistati social a crescut de la 340, la sfirsitul lui 2004, la 391, in septembrie 2005.
Romel Duduc, viceprimarul comunei, este convins ca aceste date sint eronate, sustinind ca numarul ajutoarelor sociale achitate in Santa Mare scade in fiecare lunca cu aproximativ 20. "La noi numarul asistatilor social este in continua scadere. Cu toate acestea mai exista, inca, multi oameni saraci care au nevoie de sprijinul statului ", spune Romel Duduc.
Numarul beneficiarilor de venit minim garantat a crescut si in Cristesti, de la 408 la 471, si in Hlipiceni de la 188 la 222. In cazul comunei Broscauti, datele existente la DMSSF, arata ca au fost aprobate toat