Finalizarea proiectului de constituire a CUA vine dupa cinci ani de eforturi, in care administratiile locale din Turda si Campia Turzii au incercat sa convinga comunele din jurul celor doua orase ca o astfel de forma de asociere va fi necesara dezvoltarii infrastructurii in zona.
Ideea infiintarii CU s-a nascut ca proiect politic sub vechea guvernare PSD, intr-o forma de a compensa atunci faptul ca Turda nu a fost declarata "Zona Defavorizata". Constituirea acestei asocieri reprezinta si o ambitie a operatorilor de apa-canal din Turda si Campia Turzii, ce vizeaza extinderea serviciilor in comunele limitrofe.
In ideea finalizarii acestui proiect, consilierii turdeni au respins o asociere cu operatorul de apa-canal de la nivel judetean.
Fugind dupa stilul UE
Proiectul a fost inspirat dupa modelul francez, fiind o forma de comunitate de aglomeratie, asociere intre orase si unitati administrative mai mici, sate si comune. Prezent la sedinta de constituire, reprezentantul Uniunii Europene, dr. Kofi Marcus Agbekodo, a declarat ca in Franta a fost nevoie, pentru realizarea unor astfel de comunitati, de circa 115 ani.
Din punct de vedere al autonomiei fiscale, in Franta exista doua feluri de asociere, una fara fiscalitate proprie, in care fiecare localitate isi aduce aportul financiar la realizarea proiectelor comune, si una cu fiscalitate proprie, in care Consiliile Locale transfera competentele fiscale catre Comunitate.
In Cazul CUA, forma de fiscalitate urmeaza sa fie hotarata la prima sedinta a Consiliului General de Conducere.
Din punct de vedere al asocierii, in Franta exista trei forme, comunitati urbane, in care se asociaza numai orase, comunitate de aglomeratie, precum cea de la Turda, si asocieri de comune.