Supa rosie de linte.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 25 g unt, 2 cepe mari, tocate marunt, 1 bucata de telina taiata fasii, 150 g linte rosie uscata, 1 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 1/4 lingurita cuisoare macinate, 1/4 lingurita ardei iute pisat, sare, piper negru.
Mod de preparare:
Se incinge untul intr-o cratita mai mare si se calesc in el, 10 minute, ceapa si telina, fara sa devina maronii.
Se adauga lintea, zeama de legume si condimentele si cand clocotesc, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba 30-35 de minute, pana ce se inmoaie lintea.
Se mai adauga putina apa la supa, se incalzeste din nou pe foc si se gusta de sare si piper.
Rosii umplute cu ton
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 4-6 rosii tari, sare, piper negru, 2 catei de usturoi curatati de coaja, 125 g maioneza, 1 cutie cu ton, 1 tulpina de telina, 4-6 frunze de salata verde, patrunjel, 2 oua fierte (tari) taiate in 4, 50 g masline negre fara samburi, castraveciori murati pentru garnisit.
Mod de preparare:
Se taie capacelele rosiilor, care apoi se scobesc cu o lingurita.
Se preseaza usturoiul curatat, se amesteca cu maioneza si se gusta de sare si piper.
Se scurge bine tonul si se rupe bucatele. Jumatate din ele se amesteca cu maioneza (eventual cu mixerul), pana ce se obtine un piure. Se incorporeaza telina tocata marunt si se gusta din nou de sare si piper.
Se sterg rosiile pe dinauntru si se umplu cu piureul de ton. Pe fiecare farfurie se pun mai intai cateva frunze de salata, iar peste ele cate o rosie umpluta, care se garniseste deasupra cu putina maioneza si patrunjel verde, iar de jur imprejur cu oua, masline si castraveciori murati, taiati rondele subtiri.
Placinta cu branza si ceapa
Ingrediente (pentru 6-8 persoane): pentru aluatul fraged - 225 g faina, 1 lingura zaha