Perceptia general valabila este ca oamenii care au ajuns in spatele gratiilor sunt niste trantori care mananca banii publici de pomana. Exista, desigur, o multime de astfel de cazuri, insa nici societatea nu stie sa ceara ceva in schimb. Iar firmele uita - sau refuza - sa apeleze la forta de munca pe care le-ar putea-o pune la dispozitie penitenciarele din Romania.
Daca aruncam o privire peste cifre, observam ca bugetul penitenciarelor din Romania nu este tocmai mic, detinutii fiind tratati in conditii decente, imbunatatire facuta si la presiunea comunitatii europene. Mai exact, suma alocata penitenciarelor din Romania a fost, in 2004, de 435.585.000 RON, iar in acest an a crescut pana la 475.784.000 RON.
Pentru anul viitor se prognozeaza un buget de 477.784.000 RON, din care fondurile proprii vor reprezenta peste 30.000.000 RON, adica mai putin de 10 la suta. Poate ca toate aceste cifre nu spun mare lucru, dar un calcul simplu arata ca pentru fiecare detinut se cheltuiesc zilnic 8 euro.
Mult sau putin?
Aceasta suma include, de fapt, tot ceea ce inseamna intretinerea penitenciarelor: de la hrana detinutilor, salarii, combustibil, intretinere, curatenie, transport si, daca mai raman bani, construirea unor locuri noi de „cazare".
Daca inmultim cu 30 de zile, pentru unul dintre cei peste 38.000 de detinuti aflati acum in inchisorile romanesti se cheltuiesc cam 240 de euro pe luna, ceea ce inseamna un salariu bunicel. Daca ne raportam insa la cat ii costa pe suedezi sau pe ceilalti europeni un detinut din tarile lor, suma aceasta ar ajunge doar pentru doua zile si jumatate.
Un detinut „occidental" beneficiaza de aproape 100 de euro pe zi. Iar penitenciarele din Romania sunt in continuare putine si majoritatea construite in urma cu zeci daca nu chiar sute de ani. In Europa, construirea unui loc nou de detent