Doua modificari legislative pot aduce industria de IT intr-o situatie extrem de delicata. Prima este reintroducerea impozitului pe salariile din acest sector, despre care Hotnews.ro a fost prima publicatie care a scris.
A doua modificare este deja in vigoare, sub "palaria" mai larga a Ordonantei 123/2005, care are ca obiect drepturile de autor. Aceasta ordonanta, trecuta pe sest prin guvern de noul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, fara nici un fel de negociere cu asociatiile de profil, elimina orice limita superioara pentru taxele platite de firmele care comercializeaza produse IT.
Cu alte cuvinte, da liber la impunerea unor taxe cu mult mai mari decit cele existente pina in prezent.
Istoria ordonantei
Pina la aparitia Ordonantei 123/2005, colectarea taxelor pentru drepturile de autor (numite remuneratii compensatorii) se facea conform Legii 285/2004.
Fostul ministru al Culturii, Mona Musca, a demarat negocieri cu asociatiile de profil pentru stabilirea unor limite care sa convina atit autoritatilor, cit si jucatorilor de piata. Aceste praguri au fost stabilite intre 0,5% (pentru imprimante, scannere, CD-writter, DVD-writter) si 1,5% (audio-recorder, minidisk recorder).
Pragurile fusesera acceptate de toate partile implicate in negocieri, si urma ca ele sa fie prinse intr-o noua lege.
Numai ca Mona Musca si-a dat demisia din functia de ministru al Culturii, iar in locul sau a venit Adrian Iorgulescu. In paralel cu postul de ministru, Iorgulescu este si presedinte al Uniunii Compozitorilor din Romania si, mai ales, presedinte al organismului de gestiune colectiva UCMR-ADA (colector al drepturilor de autor in domeniul muzicii).
Acesta a promovat, intr-o sedinta de Guvern din 19 septembrie, Ordonanta 123, fara nici un fel de consultare cu actorii de pe piata sau cu asoci