NE PLACE RRRAU Romanii spun asa: cred ca altii ma barfesc pe mine, cred ca altii ii barfesc pe altii, dar eu nu prea barfesc. Romanii se feresc sa recunoasca faptul ca ar sta sa se uite pe gaura cheii in viata altora.
Avem trei intrebari: "Dvs. credeti ca cei mai multi oameni din Romania isi barfesc: prietenii, colegii, vecinii, rudele?"; "Dvs. ca persoana credeti ca sunteti barfit/vorbit pe la colturi de: prieteni, colegi de serviciu, vecini, rude?" si "Dvs. vi s-a intamplat sa barfiti/vorbiti pe la colturi despre prieteni, colegi, vecini, rude?".
Raspunsurile? 82% din cei intervievati cred ca romanii isi barfesc prietenii si colegii de serviciu, 85% cred ca susotesc despre vecini si 78%,despre rude. Doar procente reduse de la 8-14 au o parere buna despre romani, adica, vezi Doamne!, acestia nu si-ar barfi apropiatii.
Ca de vine vorba despre altii care barfesc despre cei intrebati, 67% cred ca sunt barfiti de prieteni, in timp ce doar 16% le acorda credit acestora; 51% se considera barfiti de colegi, dar se pare ca au mai multa incredere in acestia decat in prieteni, pentru ca 22% nu cred ca acestia ar vorbi despre ei, 71%, cei mai multi, cred ca vecinii au limba mai ascutita la adresa lor, iar rudele, cu 60%, se afla cumva pe locul 3 in acest clasament al barfitorilor. Paradoxul: doar 22% din romani au incredere in rudele lor, iar 18% prefera sa spuna "nu stiu/nu raspund". Barfa o practici, iti place, stii ca s-ar putea sa-ti strice niste relatii, dar nu te poti abtine. Si asa ajungem la cea de-a treia si cea mai interesanta intrebare: "Dvs. barfiti...?". Dintr-o data procentele scad. Romanii au o parere foarte buna despre ei: 46% recunosc ca isi barfesc prietenii, dar asta este mai putin decat cei care nu si-i barfesc - 50%. 38% discuta pe la colturi despre colegii lor, dar 49% spun ca nu; 50% recunosc ca ceea ce fac vecinii nu ii lasa indiferent