Sub razele aurii ale soarelui de toamna se coc ultimele fructe ale acestui an. Pere dulci-parfumate, mere rosii si pline de seva, struguri translucizi cu gust tamaios, gutui dulci-amarui de culoarea aurului. Natura nu oboseste sa-si implineasca minunile. Iar cand ele sunt si minuni de ordin terapeutic, e cazul sa le cercetam cu mai multa atentie
Gutuile
Primele marturii despre cultivarea acestor fructe galbene, cu un gust neobisnuit, dulce-astringent, si cu un parfum amarui inconfundabil, dateaza de acum 4000 de ani. Atunci s-au cultivat - se pare - pentru prima oara, in insoritele insule ale arhipelagului grecesc. Din Grecia antica gutuile s-au raspandit apoi in intreaga Europa si in Asia, ajungand sa fie considerate adevarate ingrediente magice. Romanii le numeau "mere de aur" si le foloseau pentru a se feri de deochi ("ochiul rau") si de farmece. Indragostitii celebrau ritualuri erotice, mancand un fruct de gutui, pentru a-si ramane fideli pentru eternitate. Copiii debili sau bolnaviciosi erau imbaiati in decoct de gutui pentru a deveni puternici si invulnerabili la boli. Grecii considerau gutuile fructele iubirii si ale fericirii si le aduceau drept ofranda Afroditei, zeita frumusetii si a dragostei. In timpurile noastre, cercetarile au pus in evidenta proprietati - daca nu magice, cel putin extraordinare, ale acestor fructe in alt domeniu: cel al medicinei. Gutuile contin substante care stimuleaza ficatul si pancreasul, incetinesc procesele de imbatranire si combat incredibil de eficient teribilul cancer. Va oferim in continuare un mic ghid de folosire a acestor fructe, inca foarte putin cunoscute si apreciate ca valoare terapeutica:
Insuficienta pancreatica, pancreatita - sucul proaspat de gutui face adevarate minuni in vindecarea acestor afectiuni, altfel foarte dificil de tratat prin metode clasice. Se bea de trei ori pe zi c