Peste doua milioane de euro sunt pusi la bataie pentru construirea unor locuinte sociale, la Cisnadie.
Intentia buna din aceasta prima fraza este, insa, ingropata intr-un hatis de acte si hotarari ale administratiei locale, din care, la o vedere mai ampla, urmarea este aproape clara – cele doua milioane de euro nu folosesc decat unui grup de interese in care intra primarul Cisnadiei, viceprimarul
aceluiasi oras si o binecunoscuta firma de constructii – Kirschbaum.
Necesitatea contruirii unor locuinte sociale la Cisnadie este la fel de stringenta ca in oricare alta parte. In orasul a carui economie abia daca da semne scurte de revigorare, peste 450 de familii asteapta un acoperis cat de cit decent deasupra capului.
Prin urmare, in bugetul local al Cisnadiei pentru acest an, adoptat in ianuarie, erau prevazute circa doua miliarde de lei, pentru reabilitarea unor camine mai vechi. Aceste doua miliarde de lei, din bugetul local, nu ajungeau pentru cine stie ce afaceri, prin urmare, la mijlocul acestui an a aparut o noua idee – construirea unor locuinte sociale.
De unde banii?
Pentru construirea unor locuinte sociale de la nivel zero este nevoie de multi bani. Pe care primarul Cisnadiei, Johann Krech, a gasit de cuviinta sa ii ia prin imprumut. Or, imprumuturile de la banci sunt extrem de costisitoare, chiar si cand este vorba de o cofinantare.
Un oras precum Sibiul, cu venituri net superioare Cisnadiei, nu si-a permis, inca, un credit de la o banca pentru construirea de locuinte sociale, care nu aduc – sau nu ar trebui sa aduca – nici un venit substantial la bugetul local. Dar, pentru primarul Cisnadiei, un astfel de argument nu are nici o relevanta.
Cu un