Trei companii straine vor controla aproape jumatate din distributia si furnizarea de energie electrica din Romania, prin transferul de proprietate a pachetelor majoritare de actiuni ale filialelor Electrica Moldova si respectiv Oltenia.
Azi se semneaza actul de finalizare a procesului de privatizare a filialei Electrica Moldova cu colosul german E.ON Energie, iar maine urmeaza punctul final al privatizarii Electrica Oltenia cu grupul CEZ din Cehia. Cele doua societati pe actiuni, filiale ale Electrica SA, au realizat 28% din cifra de afaceri de anul trecut a acesteia.
Adaugand vanzarile filialelor Banat-Crisana si Dobrogea, care au trecut deja in proprietatea grupului italian Enel, circa 47% din cifra de afaceri din domeniul distributiei si furnizarii de energie electrica din Romania este controlata de companii straine.
Filiala Muntenia Sud se va vinde anul viitor, cand se vor lista la Bursa si filialele Muntenia Nord si Transilvania Nord, prin vanzarea unor pachete minoritare.
Angajatii Electrica Moldova pot achizitiona pachetul care le revine pana la 31 decembrie 2007, in timp ce salariatii Electrica Oltenia au un termen de trei ani de la finalizarea privatizarii companiei.
TRANZACTIILE. Contractele de privatizare semnate la inceputul lunii aprilie prevad preluarea de catre investitori a cate unui pachet de 24,6% din actiunile fiecarei filiale, participatiile crescand pana la 51% prin majorari de capital.
E.ON s-a angajat sa plateasca pentru Electrica Moldova 100 milioane de euro (din care cu 68,6 milioane va majora capitalul social, banii ramanand societatii si nu statului), iar pentru Electrica Oltenia, CEZ a promis 151 milioane de euro, din care 103,6 milioane pentru majorarea de capital. Pentru filialele Banat si Dobrogea, ENEL a platit 112 milioane de euro.
AJUSTARI. Sumele afere