Moneda nationala a incheiat septembrie cu o depreciere de 1,4% fata de euro si de aproape 3% comparativ cu dolarul. Aceasta evolutie a fost consecinta mai multor factori.
Principala cauza o constituie politica BNR fata de piata valutara si monetara. Ea a intervenit aproape zilnic pe segmentul valutar, in unele zile cumparand in mai multe valuri excesul de lichiditate, fluctuatiile cotatiilor ridicandu-se, doar in trei zile, la aproape 14 bani (3,48 – 3,62 dolari).
Pe segmentul monetar BNR a supus bancile unor mari presiuni, care ar trebui sa aiba drept efect scaderea dobanzilor la creditele in lei. Ea a coborat dobanda indicativa pentru interventiile pe piata monetara de la 8,5% la 7,5% pe an si, in special, pe aceea cu care sunt platite depozitele atrase de la banci de la 4% la 1%. O asemenea reducere a dobanzilor a racit o parte din "banii fierbinti" care nu au mai gasit atractive randamentele la depozite si la titlurile de stat. Vinerea trecuta, cursul euro a urcat de la 3,5450 la 3,5586 lei, pe o piata in care cotatiile au fluctuat intre 3,5420 si 3,6270 lei, datorita unor interventii de mai mica amploare ale BNR, care dorea sa asigure un curs cat mai bun pentru nivelul accizelor pe ultimul trimestru.
In opinia unui dealer, "pana la sfarsitul anului cursul va continua sa se plimbe intre 3,5 si 3,6 lei. Scaderile sub pragul de 3,5 vor fi doar accidentale, iar posibilitatea ca euro sa coboare la 3,3 – 3,35 lei a inceput sa para o utopie". "Explozia" dolarului, care a inregistrat cea mai importanta crestere lunara, cursul de vineri fiind de 2,9585 lei, se datoreaza atat evolutiei cursului leu/euro cat si evolutiei paritatii euro/dolar.
Paritatea a coborat de la 1,26 dolari, valoare stabilita in plina criza creata de uraganul Katrina, la 1,20 dolari, la finele lui septembrie. Moneda americana a fost ajutata de noua majorare a dobanzii de refe