Emanoil Gojdu(Foto: )
Restiuirea averii lasata mostenire natiunii romane de Emanoil Gojdu va fi unul din punctele inscrise pe ordinea de zi a sedintei comune romano-maghiare, care se va desfasura in aceasta luna, la Bucuresti.
Avocatul Gojdu (1802-1870), deputat maghiar de origine romana, a lasat mostenire tarii noastre un ansamblu de cladiri situat in centrul Budapestei, precum si alte bunuri, in valoare totala de cateva sute de milioane de dolari.
Printr-un acord incheiat cu Romania in 1938, Ungaria trebuia sa restituie proprietatile unei fundatii care poarta numele lui Gojdu. Acordul nu a fost aplicat din cauza razboiului si, ulterior, din pricina venirii comunistilor la putere in cele doua tari.
Dupa 1990, retrocedarea bunurilor Fundatiei "Gojdu" a fost inclusa pe agenda politica bilaterala a celor doua state, pozitiile celor partilor fiind in mod sensibil diferite in ceea ce priveste solutionarea acestei probleme. Totusi, guvernele celor doua tari au decis ca o comisie de experti sa evalueze bunurile si sa stabileasca modalitatea prin care Statul Roman sa preia mostenirea.
In prezent, imobilele fundatiei, din centrul Budapestei, se afla intr-o stare de degradare continua. In urma unei licitatii organizate in decembrie 1999, Primaria sectorului VII din capitala Ungariei a decis ca o societate comerciala ungaro-cipriota sa preia in concesiune cladirile fundatiei.
In testamentul sau, redactat in anul 1869, Gojdu a "lasat mostenire averea sa natiunii romane din Transilvania si Ungaria", care urma a fi administrata in cadrul unei fundatii. Aceasta a functionat efectiv intre 1870 si 1917, acordand burse de studiu pentru tinerii din tara.
Intre 1870 si 1917 au fost acordate 3.327 burse pentru studenti si doctoranzi, 928 ajutoare