Firme din afara judetului care nu detin nici un metru de cablu incep sa deruleze afaceri lunare de miliarde de lei vechi din vinzarea curentului.
Fara sa aiba in proprietate capacitati de producere, de transport sau distributie, acestea au reusit sa obtina de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) licente pentru furnizarea energiei si au spart monopolul Electrica Botosani.
Firmele au incheiate contracte cu societatile producatoare de energie, Termoelectrica sau Hidroelectrica, cu Transelectrica, adica unitatea de transport a curentului si in final cu Electrica SA, pentru distributie.
Cu toate ca lucreaza practic "cu materialul clientului ", agentii economici licentiati obtin un pret pe kwh mai redus decit cel al Electrica si in consecinta cistiga segmente de piata. Tintele acestora sint marii consumatori de energie, cu putere financiara, fara datorii la stat si care isi platesc cu regularitate facturile la curent.
Elcomex EN SRL Bucuresti este primul agent economic de profil care a convins societati botosanene sa renunte la contractele pe care le aveau cu Electrica. Una dintre ele este Serconf, care din aceasta luna nu mai are vreo relatie cu Electrica. "Ei au venit cu o oferta, nu noi i-am cautat. Am negociat si cu ei si cu alte societati ", afirma Manuela Zarug, directorul general al Serconf.
Potrivit acesteia, contractul cu Elcomex EN ar urma sa aduca firmei pe care o conduce o economie lunara de peste 100 milioane lei vechi. In afara de pret, reprezentantii Serconf sustin ca oferta facuta de societatea din capitala este mult mai flexibila.
Astfel, daca in relatia cu Electrica trebuie previzionat consumul, iar o depasire a acestuia atrage plata unui pret mai mare, in cazul noii societati marja de in