Septembrie a fost cea mai prolifica luna, din acest an, pentru piata futures de la Sibiu, fiind tranzactionate aproape 72.000 contracte futures si options, majoritatea pentru sfarsitul anului. Luna s-a incheiat cu un nou record al pozitiilor deschise, 61.300, din care 60% erau pentru scadenta decembrie.
"Dupa o luna august foarte buna, in care s-au tranzactionat un numar de contracte-record la vremea respectiva, septembrie avea rolul de a confirma evolutia excelenta din finalul verii sau, dimpotriva, de a induce ideea ca fusese doar un «accident», rod al unui concurs de imprejurari favorabile, declara Darius Cipariu, oficial al Bursei sibiene.
Din fericire, pentru piata la termen august nu a fost doar un foc de paie, ci a fost premisa unei noi cresteri a lichiditatii. In cele sase luni in care au fost tranzactionate contracte pentru scadenta septembrie, trendurile conturate au favorizat speculatii pe plaje de pret foarte largi", a incheiat Cipariu. Raportul leu/euro cu scadenta decembrie a avut o evolutie fluctuanta pe parcursul saptamanii, in stransa legatura cu ceea ce s-a petrecut pe piata valutara.
"Investitorii au luat in calcul posibilitatea ca euro sa nu mai scada pana la Craciun sub pragul de 3,5 lei, crede un broker sibian. Ei au tinut seama de avertismentul guvernatorului BNR care a criticat, la jumatatea lunii, aprecierea nominala a leului, considerand-o drept o «aberatie de proportii»".
Euro a fluctuat pe parcursul saptamanii intre 3,53 si 3,55 lei. De la inceputul lui iulie euro a inregistrat pentru sfarsitul anului un minim de 3,4439 si un maxim de 3,5995 lei. La Sibiu, paritatea a inceput saptamana la 1,2080 – 1,2170 si a incheiat-o la 1,2077 – 1,2120 dolari, fata de un minim de 1,2050 si un maxim de 1,2510 dolari valori inregistrate incepand cu luna iulie. Victor Pop, de la Vanguard Futures, considera ca "pe pietele internatio