Satisfactie pentru toata lumea: contributiile la asigurarile sociale vor scadea cu 2%, la inceputul lui 2006. E multumita si coalitia de guvernamant, care a promis asta inainte de alegeri, Fondul Monetar International e si el de parere ca e-n regula, de oamenii de afaceri, beneficiarii directi ai reducerii, ce sa mai vorbim!
Logica unei astfel de masuri a fost explicata de Fondul Monetar International in comunicatul din 23 iunie, cand parea ca a batut palma cu fostul ministru al finantelor pentru majorarea TVA la 22%:
„Reforma fiscala va continua astfel incat sa permita atat de necesara reducere a contributiilor la asigurarile sociale, care inca se situeaza la un nivel foarte ridicat, reprezentand o bariera majora pentru noile companii si o stimulare a firmelor de a sta in zona gri a economiei".
Dar mai bine ca taxa pe valoarea adaugata nu se mareste. Prin micsorarea CAS si mentinerea TVA (19%) si a cotei unice (16%), Romania isi intareste pozitia pe frontul „dumpingului" fiscal din Europa Centrala si de Est de unde a atras, dupa sapte luni din 2005, investitii straine directe de 83 de euro/locuitor.
Fiscalitatea prietenoasa
Am vazut deci principalul scop al relaxarii taxelor si contributiilor: investitiile. Sa ne uitam insa mai atent cum stam in momentul de fata. La impozitul pe profit, mai jos decat noi nu sunt decat bulgarii, letonii si lituanienii: 15% (daca nu-i punem la socoteala pe estonieni, care scutesc pur si simplu de taxe profitul reinvestit).
La anul, problema se va complica fiindca Letonia si-a propus sa taxeze beneficiile cu 12,5%, ca-n Irlanda, iar Bulgaria - cu 12% fix. Totusi, speram ca acesta sa nu devina un handicap major.
In ceea ce priveste TVA, cu un punct sub Romania se situeaza aceleasi tari baltice.
Va inchipuiti ce s-ar fi intamplat la 22%? Am fi ajuns, a