Exista o gama foarte mare de parfumuri, de origine naturala sau sintetica. Unele sunt derivate din plante. Altele sunt elaborate in laborator pornind de la substante de sinteza. Multe dintre ele sunt nocive pentru sanatate, asa ca ar fi preferabil sa le evitati.
Parfumurile de sinteza
Din cele circa 5000 de substante sintetice utilizate in fabricarea parfumurilor, aproximativ 95% provin din industria petrochimica. Un parfum poate sa contina sute de agenti chimici, intre care benzenul si aldehidele sintetice foarte parfumate, clasificate drept deseuri toxice. Majoritatea ingredientelor nu figureaza pe etichete sau apar ascunse sub numele de arome. De-a lungul anilor, aceste substante se acumuleaza in organism si pot provoca dureri de cap, apatie, iritatii cutanate, astm, tulburari de concentrare si transpiratii. Ele pot sta la originea unor malformatii congenitale, de tulburari ale sistemului nervos si la originea cancerului.
Parfumurile naturale
Uleiurile continute in plante sunt extrase si distilate pentru a se obtine asa-numitele "uleiuri esentiale", care sunt parfumuri naturale perfecte. Ele sunt clasate in trei categorii: medicale (absolute sau pure), normale, etichetate drept "extracte" sau "tincturi" diluate cu alcool, si alimentare. Multe uleiuri esentiale din comert sunt "imbunatatite" cu parfum sintetic. Cititi cu atentie eticheta cand le cumparati.
Uleiurile esentiale
Uleiurile pure sunt foarte puternice. Pentru a le transforma in parfum, trebuie diluate cu un ulei de baza sau cu apa. Iata cateva sfaturi pentru o utilizare optimala a lor. Ele nu trebuie nici ingerate, nici lasate la indemana copiilor.
Pentru baie: adaugati intre 5 si 8 picaturi din uleiul preferat in apa din baie. Amestecati bine cu mana.
Ca parfum: adaugati 10 picaturi de ulei esential (lavanda, trand