Codrut Seres(Foto: )
ZIUA de Cluj: La inceputul anului 2005, previziunile pentru cresterea economica erau optimiste. Intre timp, parca s-au mai temperat. Cum se prezinta lucrurile acum, catre finalul anului?
Ioan-Codrut Seres: In 2005, contam pe o crestere economica de 5,5%, estompata, din pacate, de caderea agriculturii din cauza fenomenelor meteorologice cu care s-a confruntat Romania pe parcursul acestui an.
ZIUA de Cluj: Acesta ar fi procentul la nivel global. Pe sectoare, cum au evoluat lucrurile?
I.C.S.: La regresul agriculturii, care va fi, in 2005, de 7%, se adauga scaderea sectorului textil si cea de 2-3% din domeniul metalurgiei. Scaderile sunt compensate de cresterea altor ramuri economice, precum industria pieselor auto, care a inregistrat un plus de 3%. Oricum, per total, cred ca este vorba despre o crestere economica rezonabila si sustenabila.
ZIUA de Cluj: In ce masura a afectat economia aprecierea leului fata de alte valute?
I.C.S: Cresterea leului a avut un efect devastator mai ales pentru agentii economici care fac exporturi. De aceea, in 2005, avem o discrepanta intre valoarea exporturilor si a importurilor.
ZIUA de Cluj: Si cum poate fi depasit acest impas?
I.C.S: Ministerul Economiei si Comertului va finaliza o strategie nationala de stimulare a exporturilor. Ne gandim aici la exportul de valori culturale, de bunuri, de servicii, in ideea de a compensa pierderile suferite. Apoi, e nevoie de o corelare a strategiilor MEC cu politicile Ministerului Finantelor Publice si Bancii Nationale a Romaniei.
ZIUA de Cluj: Ce parere aveti despre atacul Chinei? Practic, cam toate produsele se executa in China sau in India.
I.C.S: Atacul chinezilor se m