Bancile, societatile de asigurari, firmele care organizeaza jocuri de noroc si societatile de amanet vor fi obligate sa initieze masuri de identificare a unui client, in cazul in care exista informatii sau suspiciuni ca prin operatiunile acestuia sunt spalati bani sau se finanteaza acte de terorism.
Aceasta obligatie va reveni, de asemenea, avocatilor, notarilor publici, auditorilor, precum si persoanele fizice sau juridice care asigura servicii de consultanta fiscala, contabila ori financiar-bancara.
Actul normativ stabileste ca, in cazul in care exista indicii sau informatii clare ca un client nu actioneaza in nume sau in interes propriu, societatile mentionate sunt obligate "sa ia toate masurile rezonabile" pentru a obtine date despre identitatea reala a persoanei in numele sau in interesul careia clientul actioneaza.
Daca exista suspiciuni ca prin operatiunile clientului se urmareste spalarea banilor sau finantarea actelor de terorism, societatile vor trebui sa identifice persoanele in numele sau in interesul carora acestia actioneaza, chiar daca valoarea operatiunii este mai mica decat limita minima stabilita de lege, respectiv 10.000 euro.
Persoanele fizice sau juridice care asigura asistenta de specialitate juridica, notariala, contabila ori financiar-bancara nu sunt obligate - conform dispozitiilor legale privind secretul profesional - sa raporteze Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor informatiile obtinute de la unul dintre clientii lor, in timpul procedurilor pentru apararea sau reprezentarea acestuia in instanta.
Bancile, societatile de asigurari, firmele care organizeaza jocuri de noroc si societatile de amanet vor fi obligate sa initieze masuri de identificare a unui client, in cazul in care exista informatii sau suspiciuni ca prin operatiunile acestuia sunt spalati bani sau se finanteaza acte de