Pomul vietii rodeste din nou.
Putina istorie
Marul are o istorie indelungata. Citim despre el in Biblie, dar si in multe carti religioase, de pilda in Cartea egipteana a mortilor. Simbolismul sau este prezent in nenumarate povesti si legende. Marul a jucat un rol important in anumite ritualuri. Sa ne gandim la "marul bogatiei", care simboliza puterea si abundenta, sau la "marul iubirii", ca semn al fertilitatii. In acceptia biblica, marul semnifica atat cunoasterea, cat si pacatul.
A fost cunoscut ca pom fructifer, inca din epoca de piatra. Vestigiile din acele vremuri ne permit sa tragem concluzia ca pentru oamenii de atunci, el constituia o importanta componenta a hranei zilnice. Romanii au fost cei care l-au raspandit in Europa. Cu numai 22 de varietati cunoscute, oferta era insa extrem de redusa in Antichitate, in comparatie cu zilele noastre, cand avem la dispozitie peste 1100 de soiuri. Trebuie sa adaugam, totusi, ca din pacate, multe soiuri vechi, de calitate foarte buna, au disparut, inlaturate de concurenta unor varietati mai productive, plantate masiv in monoculturi, pentru profit comercial.
In medicina naturii, marul a ocupat dintotdeauna un loc aparte. Chiar daca cel mai adesea este considerat doar un simplu aliment, are proprietati vindecatoare de exceptie, remarcate inca din timpuri stravechi. Plinius cel Batran il recomanda ca remediu in bolile de stomac, iar ceva mai tarziu, calugarita Hildegard von Bingen recomanda marul contra migrenelor, a durerilor de ficat si de splina. Marul este un leac fara egal printre copaci si arbusti. El isi merita pe deplin denumirea de "copac al vietii", caruia omul modern ar trebui sa-i acorde mai multa atentie.
O substanta
miraculoasa: pectina
Cea mai importanta substanta activa continuta in mar e pectina. Pectina este un tip de zahar cu structura micromolecul