Finantele inventeaza impozite care incalca legislatia europeana. Firmele sint nemultumite ca vor trebui sa cotizeze de doua ori pentru acelasi teren sau aceeasi cladire.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca impozitul pe imobilizarile corporale, adica pe terenuri, constructii, instalatii tehnice, calculatoare, mobilier, mijloace de transport, animale si plantatii, va fi platit doar de firmele care nu au profit.
Numai ca in proiectul de modificare a Codului fiscal pe care Ministerul Finantelor l-a facut public saptamina trecuta nu se mentioneaza nicaieri acest lucru. La categoria contribuabili sint trecute persoanele juridice romane si persoanele juridice straine care desfasoara activitati prin intermediul unui sediu permanent in Romania.
Oamenii de afaceri si-au manifestat nemultumirea fata de proiectul Finantelor. Acestia reclama faptul ca se face discriminare intre imobilele ce apartin persoanelor fizice, impozitate cu 0,1%, si cele care sint in proprietatea persoanelor juridice, care vor fi taxate cu 0,5%.
Prin aplicarea acestui nou impozit se creeaza premisele unei duble impozitari, pentru ca in prezent societatile comerciale mai platesc contributii de acest fel la autoritatile locale, cotele fiind stabilite de catre primarii.
In situatia in care guvernul si apoi Parlamentul vor aproba proiectul Ministerului Finantelor, cele mai afectate de impozitul pe imobilizarile corporale sint firmele care detin un numar mare de active, cum ar fi cele din industrie. Ca sa scape de cota de 0,5%, firmele pot sa-si treaca activele pe numele unei persoane fizice, care de regula este proprietarul societatii.
Exemplul Ungariei
In UE, dubla impozitare nu este acceptata. Din aceasta cauza, unul dintre membrii UE, Ungaria, are mari probleme dupa ce a introdus un impozit pe cifra de afa