La deal de Berzunti, intre strajuiri de padure si coline serpuind spre inaltimi, se afla satul Basca. Un sat din judetul Bacau, locuit in intregime de tigani. Aici, de cativa ani, Dumnezeu a inceput sa-si faca loc in casele si inimile rromilor. Prin efortul lor si din stradania parintelui paroh, s-a construit o frumusete de biserica ortodoxa si s-a ridicat o minunata comunitate de credinciosi. Minune langa minune, gand langa gand, tiganilor din Basca le calca mereu Dumnezeu "in batatura", semanand pace si impliniri.
Fata de boier si tiganul cautator de comori
Am ajuns in Basca, intr-o seara plecata spre noapte adanca. Cu greu am reusit sa gasesc intrarea in sat. Intunericul greu lasat peste asezare, colinele serpuinde urcand spre inaltimi, pustietatea ce mi se asternea inainte mi-au intarziat drumul.
Satul e locuit in intregime de tigani (250 de familii), dintre care 700 "cu drept de vot", cum ne spune parintele Ioan Parnica, parohul acestei comunitati. In majoritate covarsitoare, locuitorii sai sunt agricultori. Interesant e ca agricultura pe care o practica ei o fac in cu totul alte parti, fiindca satul e asezat intre paduri, cu un pamant lipsit de posibilitatea cultivarii culturilor traditionale. "Cumparam totul: si faina, si porumb...", ne marturiseste parintele. De aceea, o mare parte a anului, satul ramane pustiu. Cu mic, cu mare, tiganii pleaca la lucru cu ziua in zone mai prielnice. Cei de aici fac parte dintre tiganii ursari. Oameni muncitori, asezati in indeletniciri stabile. Au ajuns aici, spun batranii, ca urmare a cutreierarii zonei de catre un mare boier, insotit de sclavi tigani, in cautare de comori. Aici, fata acelui bogatas se indragosteste de unul dintre tigani. Negasind comorile dupa care venisera, bogatasul cu sclavii sai pleaca, iar fata se ascunde cu tiganul de care se indragostise pe locul actual al satului. Urmasii