Vechiul slogan „Azi la banca un leu depui, maine el va scoate pui!" se va transforma in „Azi la banca un leu depui, maine ia-l de unde nu-i!". Noua cota de impozitare propusa pentru veniturile obtinute din dobanzi, de 16%, transforma depozitele bancare in adevarate „gauri negre" pentru economiile romanilor.
Proiectul de Cod Fiscal are insa mult mai multe noutati pentru contribuabili, pornind de la impozitul pe imobilizarile corporale pana la o noua viziune asupra accizelor la tigari.
Ministerul Finantelor a publicat saptamana trecuta propunerile pentru modificarea Codului Fiscal. Daca va fi adoptata, ordonanta de urgenta va aduce schimbari importante in ceea ce priveste impozitele pe veniturile din dividende, castigurile obtinute la Bursa si din dobanzile la depozite.
Acestea vor urca la 16% si, in cazul aprobarii, noile taxe ar intra in vigoare de la 1 ianuarie 2006, fiind aplicabile doar castigurilor realizate dupa aceasta data.
Exemplu de calcul
In categoria veniturilor impozabile cu 16% sunt incadrate si dobanzile aferente depozitelor la termen si la vedere. Daca pana de curand reducerea ritmului de economisire era pusa pe seama dobanzilor practicate de banci, ajunse la valori real negative, iata ca statul ne da un motiv in plus sa ne gandim la alte forme de a ne plasa banii.
Si asta pentru ca romanii nu mai au, de la 1 ianuarie 2006, nici un motiv sa-si tina banii in banci. Sa luam exemplul unui depozit de 100 de lei (1.000.000 lei vechi) constituit pe un an. La o dobanda medie oferita de banci de 6% pe an, castigul este, la sfarsitul perioadei, de 6,17 lei. De aici intervin insa „darile" si, din pacate, toate au „minus" inainte.
Incepem cu vesnicul comision de retragere a banilor, de 0,5%. Apoi, la ce ramane (din dobanda) aplicam impozitul de 16% si scadem inflatia din suma totala (fie