Da, ati citit bine: desfiintarea completa a Curtii Constitutionale. Daca Romania doreste sa efectueze o reforma veritabila, care sa o aduca mai aproape de democratiile consolidate, Curtea Constitutionala trebuie eliminata.
Stiu ca, in fiecare zi, publicul aude altceva. Stiu ca actualii politicieni pretind ca aceasta institutie e unul din pilonii democratiei. In realitate insa, lucrurile stau cu totul altfel. Argumentele mele nu sunt din universul analizei comparate, ci al dreptului constitutional si al teoriei politice. Ar fi simplu sa observ ca o Curte Constitutionala nu e un element necesar unei democratii, asa cum sunt alegerile libere, pluralismul politic, presa libera sau parlamentul. Exista democratii respectabile, precum Marea Britanie, care nu au o Curte Constitutionala. Iar concluzia mea nu vizeaza anume aceasta Curte, cat locul si legitimitatea oricarei Curti Constitutionale care e organizata pe principii similare celor din actuala Constitutie a Romaniei.
Inainte de orice, trebuie sa eliminam o neintelegere fundamentala. Curtea Constitutionala nu este, prin natura sa, o institutie juridica. Acei domni care apar in robe violete si pretind ca sunt judecatori nu sunt si nici nu pot fi astfel. E o confuzie pe care juristii o perpetueaza din ignoranta si din interes. Haideti sa lamurim putin lucrurile. Intr-un sistem ca al Romaniei, caracterizat de existenta unui Cod Civil, sarcina unui judecator e relativ simpla. El asigura legalitatea procesului si emite sentinta. Altfel spus, judecatorul se conformeaza unui set restrans de reguli. De pilda, daca Ion a furat un ou, el constata vinovatia omului si aplica articolul relativ la furt din Codul Penal. In principiu, judecatorul nici nu poate si nici nu are dreptul sa faca altceva.
Sa privim o clipa la Ion cel cu oul, adus in fata tribunalului. Cercetarea faptului (cum Ion a patruns in cuib