Romania si Polonia au cea mai mare pondere a populatiei angajate in sectorul agricol din randul a 25 de tari europene, releva un studiu realizat de Institutul pentru Studii Economice Internationale de la Viena (WIIW). In Romania, aproximativ jumatate din populatia ocupata lucreaza in agricultura, ceea ce inseamna in jur de cinci milioane de persoane.
Specialistii WIIW atrag atentia ca oamenii care muncesc pamantul nu pot gasi in general un loc de munca in alt domeniu si practica agricultura de subzistenta.
In tara noastra, mai mult de jumatate din suprafata agricola este cultivata de mici proprietari, majoritatea exploatatiilor agricole fiind individuale (4.462.221), doar 22.672 avand personalitate juridica, potrivit datelor Recensamantului General Agricol.
Proprietarii acestor terenuri traiesc numai din agricultura, desi suprafata medie a unei astfel de exploatatii este mai mica de doua hectare.
"Cea mai mare parte a exploatatiilor sunt familiale, de foarte mici dimensiuni, care asigura, in general, necesarul alimentar al proprietarilor si nu conteaza pe piata", ne-a declarat Ion Florescu, directorul general al Directiei statistici agricole din cadrul Institutului National de Statistica.
Specialistii WIIW arata ca Romania si Polonia inregistreaza in unele regiuni o pondere de cel putin 40% din populatie care activeaza in agricultura. Spre comparatie, in Marea Britanie exista regiuni in care 3-4% din populatie practica agricultura, iar in Cehia, Slovacia si Ungaria sunt zone cu ponderi de sub 10%.
Pe plan national, Romania are cea mai mare rata de angajare in zona de nord-vest, respectiv 63%, iar 30% din locuitorii apti de munca din aceasta regiune lucreaza in agricultura, reprezentand jumatate din cei cu un loc de munca.
Regiunile cu cele mai mici rate de ocupare a populatiei - 56% - s