E democratia in pericol? Si daca da, unde? In Romania? In Germania? Exista asemanari intre Gerhard Schroeder si Adrian Nastase? Exista, daca pornim de la principiul ca stanga ar trebui sa fie reformista, iar dreapta conservatoare. Stanga se pronunta de regula pentru schimbare, dreapta pentru pastrarea intacta a vechilor valori. Intre timp lucrurile s-au modificat, dupa cum se vede in PSD si SPD, fara ca deosebirea dintre stanga si dreapta sa devina cu totul inoperanta.
Desi vin din directii cu totul diferite, desi situate la cu totul alt nivel, avand cu totul alta importanta in du-te-vino-ul global, Germania Mare si Romania Mica dau semne sa se intalneasca la mijloc de drum, de vreme ce romanii s-au angajat pe o linie ascendenta, iar germanii se afla in cadere libera.
La Bucuresti, fostul premier social-democrat Adrian Nastase se erijeaza in salvator al democratiei romane. Pironit in scaunul sau de presedinte al Camerei Deputatilor, Nastase a pus in functiune toate instrumentele procedurale si manevrele politicianiste posibile spre a nu fi obligat sa accepte normalitatea preluarii conducerii parlamentare de catre alianta guvernamentala. La Berlin, prietenul si fostul sau omolog, Gerhard Schroeder, a refuzat sa-si admita infrangerea in alegeri si sa accepte deblocarea situatiei politice prin retragerea sa din postura de vioara intai. Si cancelarul recurge la chitibusuri avocatesti spre a incerca, in raspar fata de o traditie de-o jumatate de veac, sa contabilizeze separat mandatele conservatoare si a consolida pretentia la intaietate in Bundestag a propriului sau partid. Asta desi n-a reusit sa-mpiedice prima aparitie, tot dupa o jumatate de veac, a extremei stangi in parlament, aducandu-si partidul intr-o stare mai deplorabila decat oricand in epoca postbelica. Asta, desi electoratul i-a fluturat partidului sau rosu cartonasul rosu.
La Bucur