Pana in 1999, din tara noastra au fost furate 517 icoane si 41 de statui, dar si alte obiecte de arta, printre care un loc aparte il ocupa cartile rare. In total, au fost sustrase 1.071 de obiecte de patrimoniu sau susceptibile de a face parte din patrimoniu. Dintre acestea, 140 au fost furate din muzee sau din ateliere de arta.
Alte 303 opere proveneau de la persoane particulare si colectionari. In judetul Mures, din 1998 si pana in prezent, au fost comise 18 furturi. Toate cu autor necunoscut, pana in momentul de fata. Intr-un "top" Interpol, Romania ocupa locul trei la furturile din patrimoniul cultural national. Situatia insa nu mai alarmeaza pe nimeni.
Si poate nici nu mai intereseaza prea mult pe cineva. Asta pentru ca, probabil nici nu mai e cine stie ce de furat. Ceea ce a fost mai de pret a luat demult calea strainatatii.
Cele mai multe furturi de acest gen au avut loc in decembrie 1989 si in lunile care au urmat. Romania avea chiar din perioada comunista o legislatie in domeniu menita sa protejeze bunurile de patrimoniu.
Abrogarea acesteia de catre "emanatii" asa-zisei revolutii din decembrie - in fapt o lovitura de stat - pusa la cale in interior cu sprijin din exterior, a dat posibilitatea comiterii unui adevarat jaf din patrimonial national.
Un jaf, care le-a oferit ocazia multor "onorabili" sa-si completeze colectiile de arta particulare, iar altora sa traficheze aceste bunuri in afara tarii, iar cu banii obtinuti - nu putini - sa-si constituie depozite bancare in strainatate.
Mult timp aceasta situatie catastrofala a fost favorizata de absenta unei legi care sa protejeze si sa reglementeze patrimoniul cultural national. Acum "onorabilii" pot dormi (si mai) linistiti, faptele de acest gen comise de ei sau la comanda l